Türkiye’de sadece Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde yetişen Endüstriyel bitki olan şerbetçiotu üreticileri tedirginlik yaşıyor.
Türkiye’de sadece Pazaryeri ilçesinde 50 yıldır yetiştirilen şerbetçiotu tek olan alıcı firmanın alım sözleşmelerini fesih etmeye başlamasıyla üreticiler tedirginlik yaşamaya başladı.
50 yıldır ilçede üretilen şerbetçiotlarını Ot-Gül Kooperatifi ve Anadolu Gruba bağlı Tarım ve Besicilik A.Ş. (Tarbes) alıyordu. Tek alıcı konumunda olan Tarbes son aldığı kararla küçültmeye gideceğini beyan ederek sözleşmeleri dolan 82 üretici ile ilişiklerini kesme kararı verince ilçede tedirginlik başladı.
İlçenin tamamında Bin 750 dekar alanda ekimi yapılan ekonomi yönünden çok büyük girdisi bulunan şerbetçiotunun yaklaşık sözleşmesi dolan 250 dekarının sökülmesi istendi.
500 ailenin geçim kaynağı olan şerbetçiotunun alınmama korkusu çiftçileri paniğe sevk etti.
Çiftçilerin tedirginleri karşısında Belediye Kültür Merkezinde bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
İlçe Kaymakamı Ferhat Altay, Belediye Başkanı Zekiye Tekin, Ot-Gül Şerbetçi Otu Kooperatif Başkanı Zafer Kozpınar, Ziraat Odası Başkanı Hasan İphar üreticilerin izleyecekleri yolları alternatif çalışmaları yaptıklarını anlattılar.
Toplantı sonunda Kaymakam Altay, Hafta sonu olmasına rağmen çiftçilerimiz toplayarak endemik bir bitki olan şerbetçiotunda yaşanan sıkıntılarımız vardı ne yapabileceklerimizi konuştuk. Üreticilerimizin anlık olan sıkıntılarını gidermek, hem de geleceğe yönelik üretimi nasıl arttırabileceğimizi konuşmak, üreticimizin gelirini daha çok arttırmak için ileride yeniden bir araya geleceğiz inşallah” dedi.
Başkan Tekin, “Sayın Kaymakamımız konun içeriğinden bahsetti. Bizde Belediye, Kaymakamlık ve kooperatifler olarak bu sıkıntının giderilmesi ilçede oluşan bilgi kirliliğinin önüne geçmek için böyle bir toplantı yaptık. Her zaman çiftçimizin yanındayız ve olmaya devam edeceğiz” dedi.
Ziraat odası Başkanı İphar, Dertlerimiz hep müşterek. Biz yaklaşık 20 gündür otla yatıp otla kalkıyoruz. Bize zaman gerek bu yılların birikimi bazı netleşmesi gereken noktalar var o yüzden beklememiz gerekiyor. Bu sıkıntı yüzünden belki bazı kapılar kapanacak ama gelecekte daha güzel ve garantili kapıların açılacağını umudunu taşıyoruz. Çalışmalarımız hep birlikte devam ediyor.” Dedi.
Ot-Gül Şerbetçiotu Kooperatif Başkanı Kozpınar; “ Devletimiz yanımızda üyelerimizin sorunları için mücadelemiz sonuna kadar devam edece” dedi.